Kakao i jego właściwości. Dlaczego to najzdrowszy pokarm na świecie? 6 powodów
DARIUSZ PICHALSKI • dawno temuDla jasności, pisząc „kakao”, nie mamy na myśli słodkiego napoju mlecznego naładowanego cukrem. Jeśli chcemy korzystać z wszystkich dobrodziejstw kakao, wybierajmy albo surowe ziarno (dostępne już w Biedronce), ciemne kakao wykorzystywane głównie do wypieków ciast lub gorzką czekoladę z zawartością min. 70 proc. miazgi kakaowej.
Czy kakao jest zdrowe?
Ziarno kakaowca zwane „pokarmem bogów” ze względu na swoje wartości odżywcze znajduje się na szczycie listy tzw. super food, czyli super żywności. Dlaczego? Poniżej 6 powodów, dlaczego powinieneś regularnie spożywać kakao.
Kakao ma zbliżone właściwości lecznicze do marihuany
A to ze względu na zawarty anandamid, zaliczany do endogennych kannabinoidów. Kakao działa na te same receptory co marihuana i może wywierać te same efekty lecznicze. Działa na receptory Cb 1, które są na komórkach układu odpornościowego, tkanki limfatycznej, w mózgu, w naczyniach krwionośnych, dzięki temu anandamid wywiera pozytywny wpływ na cały układ krwionośne, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia układ odpornościowy, działa przeciwbólowo. Poprawia także nastrój, działa uspokajająco.
Kakao chroni serce i układ sercowo – naczyniowy
Ziarna kakaowca bogate są we flawonoidy (procyjanidy, katechiny, epikatechiny). Wg badań Briana Buijsse’a zamieszczonych w pracy: „Chocolate consumption in relation to blood pressure and risk of cardiovascular disease in German adults” w grupie badawczej regularnie spożywającej kakao ryzyko zgonu z powodu chorób serca było blisko o połowę mniejsze niż u pozostałych.
Potwierdziły to również szwedzkie badania ”Stockholm Heart Epidemiology Program”, gdzie stwierdzono, że ok. 50 g kakao tygodniowo zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Zdaniem wielu badaczy flawonoidy obniżają ciśnienie tętnicze krwi oraz spadek „złego” cholesterolu LDL. „Pokarm bogów” ma pozytywny wpływ na wzrost „dobrego” cholesterolu HDL oraz działa przeciwzakrzepowo.
Kakao podnosi hormon szczęścia
Czyli serotoninę, której podwyższony poziom działa antydepresyjnie, wprawia nas w stan błogości, działa nieco nasennie. Dlatego pomimo zawartości kofeiny zaleca się spożywanie kakao przed snem. W nocy serotonina przekształcana jest w melatoninę, substancję niezbędną do zaśnięcia. Serotonina wpływa także na poziom naszego libido. Im więcej serotoniny, tym większe libido. Osoby zakochane mają wysoki poziom serotoniny, który ulega silnym wahaniom, stąd zmienne nastroje — od silnej euforii do rozpaczy. Oprócz kakao, także banany podwyższają poziom serotoniny
Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się
Ze względu na zawartość dużej ilości antyoksydantów, które chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników przyczyniających się do starzenia skóry. Antyoksydanty zawarte w ziarnach kakaowca działają regenerująco i energetyzująco na nasze komórki.
Poprawia pamięć i koncentrację
Ze względu na zawartość teobrominy, kofeiny oraz fenyloetyloaminy kakaowiec ma działanie pobudzające i rozjaśniające umysł. Teobromina, oprócz tego, że jest odpowiedzialna za walory smakowe czekolady, w pewnym zakresie sprzyja usuwaniu nadmiaru wody z organizmu oraz działa moczopędnie, co podkreśla definicję mięśni w sportach sylwetkowych.
Pozytywnie wpływa też na nerki oraz obniża poziom stresu. Ze względu na zawartość flawonoli, ziarna kakaowca hamują procesy pogarszania się pamięci, co potwierdziły badania naukowców z Columbia University Medical Center. Po trzech miesiącach osoby w wieku 50–69 lat będące na diecie bogatej we flawonole wypadły na testach podobnie jak 30- i 40-latkowie.
Bogactwo witamin i związków mineralnych
Zawiera duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, selenu, cynku, manganu, chromu, potasu, witaminy C oraz kwasów tłuszczowych omega-6.
Chcesz więcej wiedzy na temat diety, treningu? Odwiedź mój blog facetwformie.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze